МОБ ќе ги одбележи Европските оперски денови

mob.jpg

Првпат низ Европа во времетрање од една недела ќе се прослават Европските оперски денови. Над 70 оперски институции од 18 држави, меѓу кои и Македонија, од денеска до 14 мај ќе ги отворат своите врати за публиката нудејќи им содржини посветени и инспирирани од операта.

Македонската опера и балет со премиерата на детската оперета „Пролетна приказна“ од Стојан Стојков ќе ги прослави Европските оперски денови 2017. Премиерата е предвидена за 20 мај од 12 часот на малата сцена на МОБ. Режијата е на Трајко Јордановски и Теа Богатиновска, диригент на детскиот хор „Фалсето“. Публиката ќе има можност оваа претстава да ја погледне на 20 и 21 мај од 12 часот на малата сцена на МОБ.

„Пролетна приказна“ го отсликува будењето на пролетта и природата. Музичкиот израз на делото кореспондира со естетските и технички елементи прилагодени на возраста на децата од предучилишна и училишна возраст, а хармонските елементи во него се едноставни, со јасна тонална подлога.

Делото ги содржи сите формални елементи на жанрот опера: хор, солисти, дуети, балет и инструментална подлога, а во него авторот внесува и наратори кои ја водат приказната преку рецитативната форма.

– Повеќе од евидентна е потребата за создавање музичко-сценско дело за деца. Ваквата форма е дефицитарна не само кај нас туку и на интернационално ниво. Тргнувајќи од овој факт, јас се согласив да го создадам оваа музичко-сценско дело, кое се надевам ќе предизвика интерес кај нашата најмлада музичка публика, изјави диригентот Теа Богатиновска.

Детскиот хор „Фалсето“ при Македонската опера и балет е формиран во 2016 година и брои 40 членови на возраст од 9 до 15 години. Основна идеја и цел на ансамблот е воведување на децата во светот на класичната музика и запознавање со оперскиот репертоар, совладување на хорската техника и стекнување хорска култура. Главна активност на малите хористи е учеството во оперските претстави на големата сцена каде тие добиваат можност да настапат рамо до рамо со реномирани уметници.

Европските оперски денови се посветени на прославување на операта и нудат можност да се посетат оперските институции. Тоа е иницијатива на Opera Europa, европска организација за професионални оперски компании и фестивали и RESEO, Европска мрежа за оперско-балетска едукација. Соработката помеѓу МОБ и Opera Europa почна во 2008 година.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail