Мудра приказна: Светот го гледате како мува или како пчела?

subvencije-po-koshnici.jpg

Секој гледа различно на светот. Некој ја гледа светлата, убава страна, друг пак, може да е повеќе насочен кон негативните аспекти на животот.

Ако ја прашате мувата дали видела цветови на местата каде најчесто лета, можете да слушнете ваков одговор:

„Не сум видела никакви цвеќиња. Ама од друга страна пак, има многу валкани глупости.“

Она што најмногу можете да го извлечете од мувата се приказни за отпадоци кои таа ги гледала целиот свој живот.

Но, ако пак, прашате пчела дали видела некакви одвратни работи на местата каде таа летала, најверојатно ќе добиете ваков одговор:

„Нечистотии? Не, не сум видела ништо такво. Ама затоа пак, насекаде има прекрасни, благи, миризливи цвеќиња.“

Секогаш ќе постојат такви кои дури и да се наоѓаат во најблаготворната медовина, ќе најдат само нечистотија, но и такви кои ќе гледаат само на убавините кои ги има во изобилство.

Тоа е поентата на животот.

Секој од нас го добива тоа што го бара и гледа.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail