На МСУ изработен софтвер за математички пресметувања со огромни броеви

logo-Slavjanski-.png

На факултетот за информатика при Меѓународен Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“ изработен е софтвер за математички пресметувања со огромни броеви, кои може да имаат по неколку милијарди цифри, кој се користи за емпириска проверка на точноста на:

𝐹𝑛⋅𝐹𝑛+1 ⋅𝐹𝑛+2 ⋅𝐹𝑛+3 ≡ 6(𝑚𝑜𝑑𝐹𝑛+4):𝑛∈ℕ,𝑛 = 1,2,3

каде 𝐹𝑛,𝐹𝑛+1,𝐹𝑛+2, 𝐹𝑛+3 и 𝐹𝑛+4 се Фибоначиеви броеви. Проверката ќе се изврши на првите сто милионити (100.000.000) Фибоначиеви броеви и се очекува софрверот да заврши со обработкатка на подтоците за 1 недела. Сто милионити (100.000.000) има околу дваесет милионити (20.000.000) цифри

извор: msu.edu.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail