Над 98 илјади Македонци живеаат во Австралија

avstralija_4.jpg

За разлика од 2011-та, бројот е зголемен за околу 5 илјади лица. Намален е бројот на Македонците во Австралија кои зборуваат македонски јазик во меѓусебната комуникација.

Според податоците на Австралиското биро за статистика од 2016-та година, на овој континент живеат над 98 илјади Македонци, или граѓани со македонско потекло.

За разлика од 2011-та, бројот е зголемен за околу 5 илјади лица. Намален е бројот на Македонците во Австралија кои зборуваат македонски јазик во меѓусебната комуникација.

На ланскиот попис одговориле дека околу 39 илјади лица биле родени во Македонија, додека на пописот во 2011-та, оваа бројка била околу 40 илјади лица.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail