Над два милиони Руси може да останат без работа

rusija-robot.jpg

2,5 милиони Руси може да останат без работа до 2025-та година поради технолошката револуција. Во исто време, модернизацијата е еден од предизвиците со кои се соочува економијата. Ова се вели во извештајот на Руската академија на науките (РАН), цитиран од „Известија“.

Една од опциите за промена на пазарот на труд може да биде брзиот развој на малите и средните претпријатија, според економистите. Во таа смисла пазарот на трудот ќе се адаптира поради променетите услови и еден од клучните моменти ќе стане раѓањето на економија од „дното“, кога луѓето ќе почнат сами да создаваат уникатни производи и услуги. Таквата промена одамна е зрела во општеството, велат експертите.

Премиерот Дмитриј Медведев ги истакна новите предизвици во септември на Московскиот финансиски форум, се сеќава „Известија“.

Според Медведев технолошката трансформација може не само да ја намали продуктивноста на трудот врз основа на дигиталната економија, од друга страна и да „убие“ цели професии и да ги зајакне ризиците од поларизација на приходите. Ние сме критични за нашата подготвеност да одговориме на новите предизвици во клучните сектори, како што се здравството, образованието и социјалната заштита, рече тој.

Четвртата технолошка револуција со која се соочува светот ќе ја зголеми роботизацијата. Еден од примерите за промена е новата блок-технологија, а неговото распоредување може значително да го намали бројот на државните службеници. Пилот-проектите базирани на „блокчејнот“ веќе ги спроведува Федералната канцеларија за регистрација, катастар и картографија (Росреестр), Министерството за здравство и Новгородскиот округ. Технологијата активно ја истражуваат Централната банка,„ Сбербанк“ и „Внешекономбанк“ (ВУБ).

Авторите на студијата проценуваат дека 3,9 милиони работни места може да бидат намалени до 2025-та година, поради технолошката модернизација на производството и реформите во буџетскиот сектор. Поради демографскиот колапс во 1990-тите, работната сила ќе се намали за 1,4 милиони луѓе. Ова значи дека најмалку 2,5 милиони Руси ќе мора да најдат нова работа.

Се повеќе популарни ќе бидат креативните стартапи, проекти и други видови на самовработени активности каде што луѓето ја одредуваат иднината на економијата.

За да се елиминира потенцијален раст на социјалните тензии, потребно е производниот обем на малите претпријатија да се забрза од сегашното ниво 2 – 2,2 пати до 2025-та година, проценуваат економистите.

Тие ја препорачуваат владата да преземе мерки за зголемување на вештините на работниците, да создаде нови работни места и можности за ефикасно преместување на работниците помеѓу регионите.

Во документот се нагласува дека за одржлив економски раст и национална безбедност во социо-демографската сфера е потребна стабилизација на населението на ниво 146 – 147 милиони лица при општ раст на економската активност на населението меѓу 60 – 72 години раст на очекуваниот животен век до 2035-та година на 72 години за мажи и 81 година за жени.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail