Најбогатите луѓе, кои сочинуваат 1% од населението, веќе поседуваат повеќе од половина од светското богатство

rich-ratio-1.jpg

Најбогатите луѓе на планетата, кои сочинуваат 1% од населението, веќе поседуваат повеќе од половина од светското богатство, според новиот извештај.

Глобалното богатство во светот во изминатите 12 месеци е зголемено за 6% до 280 трилиони долари. Ова е најбрзо растечкото богатство од 2012 година, според извештајот на Credit Suisse.

Повеќе од половина од новото богатство – вредно 16,7 трилиони долари е во САД – 8,5 трилиони долари долар, објави CNBC.

Но, светското богатство се повеќе се концентрира во рацете на неколкумина. Најбогатите 1% од луѓето на планетата сега поседуваат 50,1% од сите пари и средства. Во 2001 година овој процент изнесувал 45,5 проценти.

Милионерите, сега 36 милиони луѓе, се очекува брзо да растат во наредните години. До 2022 година, сега се очекува да бидат 44 милиони.

САД се уште се првите милионери, со 15,3 милиони луѓе со држава од 1 милион долари или повеќе.

Изненадувачки, второто место е Јапонија со 2,7 милионери и Велика Британија е трета со 2,2 милиони милионери.

Кина е само петта со 1,9 милионери, но се очекува до 2022 година да има над 2,8 милиони луѓе со средства од повеќе од еден милион долари.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail