Најопасни предмети во студентските домови

modern-discharged-smartphone-connected-and-charging-on-the-windowsill-in-modern-office-1536x1024-1.jpg

За да се зголеми ризикот од кратки споеви, препорачливо е да не се „вчитуваат“ продолжните кабли или приклучоци. Пред да ја напуштите просторијата, секогаш е добра идеја да го исклучите неискористениот извор.

Светло

Ако не за да заштедите струја, тогаш за да избегнете ризични ситуации, секогаш треба да го исклучите светлото доколку не сте присутни во просторијата.

Светилки

Светлата треба да светат само ако сте присутни во собата. Имено, одредени халогени светилки произведуваат топлина, па потенцијално можат да запалат завеси, скрипти, хартии и слично.

Учениците често сакаат да ги украсуваат собите со светилки. Заборавените светилки кои остануваат запалени во простор без човечки надзор се најчестата грешка што може да доведе до пожар. Кога излегувате од собите, секогаш проверувајте дали светлата се исклучени од струја.

Уреди за полнење и полначи

Познато е дека уредите може да се загреат за време на полнењето. И додека полнењето на нашите електронски уреди е нормална работа за нас, добро е да ги полните во области кои имаат добар проток на воздух и на тврди површини, наместо на места како кревети, перници и ќебиња.

Греалки

Греалките исто така може да предизвикаат пожар ако се стават во близина на запаливи предмети или ако работат долго време без надзор. На или околу грејните тела не треба да се ставаат предмети, а пожелно е да се користат греалките само доколку има некој во просторијата каде што се користат.

Цигари

Иако догорчињата се фрлаат во пепелниците, понекогаш може да се случи цигарата да не биде целосно изгаснат и да претставува опасност од пожар.

А само едно парче скара или догорче од цигари е доволно за да се создаде пожар од големи размери, па кога гаснете цигара, секогаш проверувајте дали добро сте ја изгаснале. Сите цигари и догорчиња од цигари треба целосно да се изгаснат и потоа да се отстранат од областа во која се наоѓате за да се минимизира ризикот од пожар,

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail