Најплатениот Македонец е доктор, пријавил плата од 2,7 милиони евра во 2016 година

danok.jpg

227. 000 месечно, според УЈП ова е највисоката бруто плата во земјава. Ја заработува вработен во приватнотот здравство. На листата со високи месечни примања се и работниците од фармацевската индустрија, трговијата програмерите. Има и пензионери кои живеат многу добор.

Највисоката пензија лани му била исплатена на пензионе од Скопје. Тој месечно примал по 2.500 евра или годишно заработил 30 илјади евра. Додека пак пензионер од Струмица од пензијата и од дополнителните приходини лани заработил близу 700 илјади евра.

Најповеќе среќа има Скопјанец кој лани од игри на среќа остварил добивка од 447 154 евра.

Со најголема заработка лани бил Скопјанец кој во даночниот лист пријавил вкупен бруто приход од 4,1 милион евра. А тетовец од издавање на недвижнини остварил приход од над 1 милин евра.

Според податоците на УЈП 63.000 лица не поднеле годиншна даночна пријава.

Од управата потенцираа дека граѓаните уште годинава ќе имата обврска да поднесат годинпна даночна пријава, а веќе од 2019 тоа ќе го прави УЈП електронски. Казните за непријавуивање на остварените приходи до закнскиот рок 15т март се движат од 100 до 200 евра.

Извор: Сител

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail