НАСА предупредува: Се заканува сончев факел чии последици ќе бидат опасни

Коронална експлозија буквално ќе настапи на Земјата. Светлоста на ѕвездите во моментот на оваа астрономска појава ќе се зголеми за неколку проценти.

Сериозни катаклизми се очекуваат на земјата по ерупцијата на 16. јули. Според податоците на астрономот на НАСА, причина за моќните ерупции на вулканите и земјторесите ќе биде силната коронална експлозија.
Анализирајќи ги податоцита на НАСА, научниците навеле дека последици од емисијата ќе бидат можни проблеми со струјата и врските. Се очекуваат напонски скокови и можно прегрејување или експлозија на трансформатори.

Природните последици од соларните фаќели се геомагнетни олуји.

Моментот кога фаќелот го напушта Сонцето го забележал големиот аголем и спектрометриски коронограф “LASCO”, инструментален дел од заедничката мисија на НАСА и Европската вселенска агенција, која го проучува нашето Сонце.

Коронографот е телескоп дизајниран да ја блокира заслепувачката светлина од Сонцето, за да ги проучува нејзините емисии.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail