Научен собир на ЕСРА – Театарот во Македонија во 21.век

esra.jpg

На 27 декември, со почеток во 12 часот, на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Европска Филмска, Театарска и Танцова Академија во Скопје, ќе се одржи научен собир на тема Театарот во Република Македонија во Дваеесет и првиот век – искуства и резултати, информираат од Универзитетот.

На оваа научна и стручна трибина пред студентите ќе бидат презентирани поголем број на проекции на претстави во Европа и во светот од македонски автори и режисери кои се дел на интернационалниот репертоар. Уводно излагање ќе има ректорот Јордан Плевнеш, а со свои реферати ќе настапат: Проф.д-р Христо Петрески, Доц.м-р Гоце Ристовски, Доц.м-р Горан Тренчовски и доц.м-р Трајче Кацаров.

– Посебен акцент ќе биде ставен на современите и актуелните појави и тенденции во кои се профилирааат имињата од најновата генерација македонски театарски творци.
Соопштенијата и искажувањата од оваа дебата потоа ќе бидат публикувани во тематски број во списанието за култура и уметност „Сум“ – велат од Универзитетот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail