Научници тврдат дека со помош на математика го докажале постоењето на Бог

god-797437.jpg
Двајца компјутерски научници велат дека го докажале постоењето на света супер сила по потврдување на равенки.

Во 1978 година, математичарот Курт Годел починал и позади себе оставил долга и комплексна теорија која била базирана на модална логика. Во неговиот модел користел математички равенки кои се екстремно комплицирани, но суштината е дека не може да биде зачната поголема сила од Бог и ако се верува во него/неа како концепт, тогаш навистина постои и во реалноста.

Ова е неговата равенка :

Ax. 1. {P(φ)∧◻∀x[φ(x)→ψ(x)]} →P(ψ)Ax. 2.P(¬φ)↔¬P(φ)Th. 1.P(φ)→◊∃x[φ(x)]Df. 1.G(x)⟺∀φ[P(φ)→φ(x)]Ax. 3.P(G)Th. 2.◊∃xG(x)Df. 2.φ ess x⟺φ(x)∧∀ψ{ψ(x)→◻∀y[φ(y)→ψ(y)]}Ax. 4.P(φ)→◻P(φ)Th. 3.G(x)→G ess xDf. 3.E(x)⟺∀φ[φ ess x→◻∃yφ(y)]Ax. 5.P(E)Th. 4.◻∃xG(x)

Но, двајца научници користеле компјутери со кои велат дека равенката е потврдена. Нивната намера не била да го докажат постоењето на Господ, туку да ја покажат моќта на компјутерите. Кристоф Бензмулер и Бруно Волценлогел, извршиле калкулации па тврдат дека равенката на Годел може да биде докажана.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail