Научниците од Кембриџ созадоа виртуелен тумор

tumor.jpg

Научниците од Универзитетот во Кембриџ созадоа 3Д модел на тумор, со што на нов начин ќе се гледа на канцерот и ќе помогне во истражувањето на лекот против него.

Примерокот на тумор, земен од пациент може детално да се прегледа од сите страни и секоја поединечна клетка може да се мапира. Системот на виртуелна реалност ќе овозможи преглед на туморот кај голем број корисници во целиот свет.

Во лабраторијата на Универзитетот , ткиво големо еден милиметар квадратен е претставено со големина од неколку метри , со што до детал може да се види секој дел од структурата на ткивото заболено од тумор.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail