Не случајно големите светски градови се наоѓаат токму таму каде што се

svett.jpg

Дали некогаш сте се запрашале зошто најголемите градови во светот се наоѓаат таму каде што се? Нивната местоположба е поврзана со водата, природните ресурси, минатото и фактот што се наоѓаат во северната хемисфера.

„Wendover Productions“ направи подлабока анализа на оваа тема, а крајниот резултат е фасцинантен. Некои од причините за местоположбата на градовите се очигледни: близината до вода е бидејќи океанот го поврзува светот, без пристап на вода за пиење градовите ќе изумрат. Исто така, фактот дека градовите се во непосредна близина на природни ресурси исто така е добра причина, со оглед на тоа што луѓето имаат различни потреби.

Но, еден од најинтересните факти е тоа што големите градови се лоцирани во северната хемисфера, а тоа е така бидејќи повеќето од поголемите империи се наоѓале во Европа и Азија.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail