НЕМА ВЕЌЕ РОАМИНГ ВО ЕУ: Од четврток ќе се јавувате, ќе праќате пораки, ќе сурфате како да сте дома

20170613090451.jpg

ХАКОМ објави соопштение во кое се наведува дека од 15 јуни четврток цените за роаминг и услуги ќе бидат како дома.

Изменети се досегашните правила за големите пазари за роаминг и цените за повик и пораки ќе бидат исти од 15 јуни.

„По повеќемесечни преговори и договори во листата на Европската Унија, објавена е уредба 2017/920, на Европскиот Парламент и Совет. Во уредбата се сменети досегашните правила за пазарите за роаминг, и се стекнати сите предуслови од 15 јуни цените да бидат исти со домашните цени. Врз основа на договорот утврдени се надоместоците за СМС пораки, говорни пораки и пренос на податоци. Целта на овој големопродажен надомест на операторите согласно уредбата за да трошоците не одразат негативно на домашниот пазар“ – пишува Индекс.хр.

ЕК во декември лани, усвои уредба за корисниците кои ќе патуваат внатре во ЕУ.

Корисниците кои по 15 јуни ќе патуваат во странство ќе можат да ги користат услугите.

Цените на роамингот ќе се утврдат врз основа на националните цени.

За повици кои почнуваат и завршуваат во Австрија, Белгија, Кипар, Бугарија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Обединето Кралство, во согласност со новата регулатива ќе мора да применуваат цени како националните.

Секој корисник кој се наоѓа во некоја од наведените земји ќе зборува по цена која ја договорил со домашниот оператор.

За да се спречат злоупотреби за пренос на податоци има ограничување.

Тие ограничувања зависат од тарифата на корисникот.

За поминување на лимитот, операторот ќе наплаќа.

Целиот текст можете да го прочитате тука.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail