Од овие универзитети излегуваат најмногу милијардери!

Hwrd2-600x434.jpg

Овие десет универзитети имаат произведено најмногу милијардери

10. Кембриџ

Универзитетот Кембриџ е единствениот универзитет на листата од Стариот континент, односно единствениот кој не е американски. Колку што е познато, на Кембриџ имаат дипломирано 11 милијардери и кога ќе се собере нивното богатство, тоа изнесува околу 48 милијарди долари.

9. Јеил

Универзитетот Јеил има произведено 13 милијардери и сите заедно сега поседуваат вкупно богатство од 77 милијарди долари. Јеил се наоѓа во Џу Хејвен, Конектикат и е третиот најстарт универзитет во САД.

8. Универзитетот на Јужна Калифорнија

USC од сите американски универзитети има најмногу странски студенти. Досега има образувано 14 милијардери со вкупно богатство од 31 милијарди долари. Ова е висока школа од соништата и причина зошто Лос Анџелес е елитен дел од САД.

7. Универзитетот Корнел

Универзитетот Корнел е њујоршки универзитет кој постои 150 години и има образувано 14 милијардери и 41 нобеловец.

Институтот за технологија од Масачусетс MIT

Институтот за технологија од Масачусетс MIT може да се пофали со 15 милијардери со имот во вредност од 114 милијарди долари, како и со 78 нобеловци.

5. Универзитетот Колумбија

Универзитетот Колумбија се гордее со 15 милијардери и три aмерикански претседатели.

4. Универзитетот Њујорк

Универзитетот Њујорк е приватен универзитет. Од неговите студенти 36 имаат добиено Нобелова награда, а 17 од нив станале милијардери.

3. Универзитетот Стенфорд

Универзитетот Стенфорд е познат по претприемничкиот дух. Се наоѓа во Калифорнија и има произведено 27 идни милијардери.

2. Универзитетот Пенсилванија

Универзитетот Пенсилванија  се гордее со 28 милијардери и кои имаат богатство од 112 илијарди долари. Бенџамин Френклин го основал универзитетот во далечната 1740 година.

1. Престижниот универзитет Харвард

Универзитет Харвард е престижен, меѓу другото, и поради своите милијардери. Има вкупно 52 милијардери кои заедно заработиле 205 милијарди долари.

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail