Одлична вест за луѓето кои не сакаат долги видеа, Јутуб најави измени кои сигурно ќе ви се допаднат

Screenshot_4-3.jpg

Најпопуларниот видео сервис во светот најави неколку иновации кои ќе го подобрат искуството при неговото користење. Од овие иновации на Јутуб, најинтересната се однесува на брзо и лесно пронаоѓање на најинтересниот дел од видеото или прескокнување на видеото за да ги гледате само неговите најважни делови.

Како новата опција ќе им помогне на корисниците најдобро може да се види во примерот на спортските клипови. Доколку се предолги, а корисниците сакаат да ги гледаат само најинтересните делови, моментално треба да погодат каде се таквите делови и однапред малку по малку да ги премотаат назад.

Наместо тоа, со новата опција, откако ќе го допрат делот каде црвената линија го покажува времетраењето на видеото, ќе видат графикон кој јасно покажува кои делови од видеото се најгледани, а со тоа и најинтересни, за да можат веднаш да префрлете го видеото на тој дел. Графикот на Јутуб работи врз основа на податоците за прегледување или повторно прегледување на корисниците на истиот дел од видеото. Ако гледачите се вратат на одреден дел од видеото два или повеќе пати, алгоритмот на Јутуб ќе заклучи дека ова е најинтересниот дел и графикот ќе се зголеми на тој дел од видеото.

Јутуб вели дека оваа опција ќе биде достапна на веб верзијата на Јутуб, како и на апликациите за уредите на Епл и Андроид.

Иако ова е одлична вест за гледачите, новата опција би можела да има проблеми со креаторите и инфлуенсерите бидејќи корисниците можеле да ги гледаат само најинтересните делови од нивните видеа, или нивните скратени верзии, па прашање е колку тоа ќе влијае на прикажувањето на рекламите и договори со огласувачите.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail