Оптичка илузија која го полуде интернетот: Дали квадратите се иста или различна боја?

Optichka-iluzija-koja-go-polude-internetot-Dali-kvadratite-se-ista-ili-razlichna-boja.jpg

Оптичка илузија која го полуде интернетот: Дали квадратите се иста или различна боја?

Дали би се обложиле дека квадратите се иста или различна боја.

Ако ја изберете едната опција со сигурност ќе изгубите.

Иако изгледа дека боите на квадратите се различни, не е така.

Ставете го прстот на средина каде се спојуваат двата квадрати и ќе видите дека имаат иста боја.

Квадратите изгледаат различно поради ефектот на темни и светли нијанси на средина. Оваа илузија прв ја документирал експрименталниот психолог Том Корсвит во ’60-тите години од минатиот век, а поради тоа е наречена Корнсвитова илузија.

Тој го изучувал човековиот вид и забележал дека луѓето ја гледаат бојата на одреден начин на 3Д фотографија во зависност од тоа како паѓа сенката. Поради контрастните нијанси нашиот мозок ги интерпретира како да се во различна воја, темна горе, светла доле. На оваа илузија придонес даваат и елементите околу квадратот кој е централно.

Извор: kurir.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail