Основачот на ЗПРМ во посета на УАКС

uaks.jpg

На 18 април (вторник) 2017 година, студентите од втора година додипломски студии на Факултетот за странски јазици при УАКС, кои следат настава по предметот Подготовка за превод и толкување кај предметниот наставник, вон. проф. д-р Марјана Ванева, имаа можност да следат гостинско предавање. Предавањето го одржа преведувачот и толкувачот, основач и поранешен претседател на Здружението на преведувачи на Република Македонија (ЗПРМ), г-ѓа Ирена Кацарски-Кимова.

Како искусен преведувач, толкувач и гостин предавач, за време на предавањето, г-ѓа Кацарски-Kимова говореше за преводот и толкувањето како професија и правилата кои е потребно да се почитуваат за градење подобра професионална кариера и личен напредок. Воедно, таа им ги претстави на студентите предизвиците, и неколкупати за време на дискусијата, таа ги сподели нејзините лични искуства од времето кога таа започнала и се подготвувала за оваа професија.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail