st.jpg

Прочитајте ги овие осум стратегии за си да помогнете во забрзување и олеснување во процесот на учење.

Стратегиите за учење се начините со кои управувате со вашето учење, врз основа на познавање на личните квалитети и способности, познавање на образовните задачи кои мора да ги исполните, вештините за стекнување, поврзување и примена на нови знаења, потребни знаења и знаења за целта и корисната вредност на новото знаење.

За да се постигне успех во учењето, препорачливо е да се развијат и применат стратегии кои од вас можат да изградат успешен студент.

Еве осум стратегии кои можете да ги искористите во процесот на учење:

1. Развијте навика за учење

Многу е важно да се создаде наставен план за учење кој го вклучува вашето време за учење, како и материјалите што сте ги планирале да ги научите во одредените периоди. Се препорачува да започнете со најлесниот материјал кога правите план, бидејќи ќе изградите самодоверба со премин на овој материјал.

Обидете се да ги поедноставите дури и наједноставните материјали, да ги добиете потребните елементи, а потоа да почнете да учите. Треба да го повторувате материјалот додека целосно не го совладате и додека не ја достигнете ситуацијата каде ќе можете да репродуцирате без никакви проблеми и разбирање.

2. Применувајте активно учење

Треба да се посветите на учењето, а деловите од предметот што го учите не треба да ги оставате нејасни. Треба да се обидете да најдете објаснување за разбирање, понекогаш ќе учите и од грешките. Кога се обидувате да го разберете материјалот, добро е да пронајдете примери од реалниот свет или да барате демонстрација на идеи што не ги разбирате.

Побарајте предавач за резимеа или информации за тоа како да стигнете до други извори за иста или слична информација.

3. Користете ги сите способности за учење

Конструирањето или моделирањето може да биде од голема корист за време на учењето. Секогаш кога е можно, користете вистински, конкретни предмети како алатки за учење. Користете ги рацете за учење и објаснување, како и за телото за изразување.

4. Компресирајте го материјалот со пишување

Една од добрите стратегии за учење е да се компресира материјалот со пишување. Во процесот на мастеринг на материјал, детализирајте ја структурата на материјата со наведување на примери кога ќе ја направите тезата. Секогаш кога е можно, користете слики и други визуелни претстави за да илустрирате конкретни делови од материјалот. Разговарајте за вашите белешки со другите луѓе кои го подготвуваат истиот материјал.

5. Организирање и систематизација на информациите преку дизајнирање на концепти

Креирање на концепт или концепт папка материјал ќе ви помогне повеќе да се вклучите во она што сакате да го научите.

6. Користете технологии

Можете да користите различни технологии за ефективно учење. Можете успешно да користите мултимедијални технологии за собирање и организирање на информации од повеќе извори. Компјутерски симулации, дури и игри, може да ви помогнат да препознаете сложени слики или системи или да ги имитирате ситуациите и односите од реалниот свет.

7. Подгответе ги испитните прашања

За време на учењето и повторувањето на материјали, треба да подготвите претпоставени испитни прашања и да разговарате со колегите. Вежбајте писмени и усни одговори на вакви прашања. Корисно е да се обидете да се припремите за атмосферата и ситуациите од претходните пишани испити.

8. Обезбедете си себеси ментор

Колеџ советник, наставник или ментор може значително да ви помогне во процесот на учење.
Добар ментор:
• Ви помага да развиете стратегии кои одговараат на вашата личност, вашите преференции и интереси,
• Ви помага да креирате група за учење која има заеднички цели и ги развива вашите механизми за тестирање за напредок во учењето,
• Ве потсетува на вашите обврски,
• Ве потикнува и мотивира, го следи напредокот и ја проценува вредноста на исходите од учењето.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail