Откриен древен град закопан под земја

8938093980.jpg

Археолозите открија остатоци од изгубениот град на врвот на еден рид во низините на Тесалија, во Грција, на околу 300 километри северно од Атина.

Се проценува дека населеноста постоела пред околу 2500 години. Најголемиот дел е закопан длабоко под земјата, која и е причината зошто истражувачите во областа не биле во можност да го препознаат досега.

Со истражување на урнатините на селото, на рид Vlochós Strongilovoúni, археолозите открија остатоци на кули, ѕидови и градски порти кои припаѓаат на античкиот град на подрачјето за кое дотогаш се гледало како пустелија, бидејќи немало воопшто забележливи остатоци.

Сепак, тимот брзо сфатил дека се нашол на територијата на поранешната метропола.

“Откривме плоштад во градот, како и мрежа на улиците кои укажуваат на тоа дека ова бил прилично голем град. Областа во рамките на градските ѕидини е поголема од 40 хектари ” објаснува лидерот на тимот Робин Rönnlund.

“Исто така пронајдовме античка керамика и пари кои се доказ дека се работи за прилично голем град.”

Најстариот остаток е од периодот околу 500 п.н.е., при што изгледа дека градот цветал од четвртиот до третиот век пред нашата ера, по што бил напуштен поради некоја причина, можеби поради доаѓањето на римските освојувачи.

Наместо да се раскопува околниот терен за да се стигне до остатоците на градот, археолозите имаат намера да се користи радар за да се проверат подземни остатоци, без да се предизвика било каква штета.

“Она што во минатото се сметало за незначителни остатоци од селото на ридот,  денес се доживуваат како остатоци од градот од голема важност”, рече Rönnlund, додавајќи дека “фактот што никој не ја проучувал планината досега останува мистерија.”

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail