Отпечатен прототип на вештачко око (ВИДЕО)

bionic-770x470.jpg

Научниците вложуваат незапирливи напори за да им помогнат на луѓето со оштетен вид и изгледа се сѐ поблиску до негуваната цел да го надминат овој проблем. Напредокот во развојот на вештачко око е постигнат благодарение на технологијата за 3D печатење.

Експерти од екипата на McAlpine Group, позната со користење на 3D печатење за медицински цели, експериментираат со слој од фотосензитивни рецептори кон заоблена површина. Од витално значење е токму искривувањето на површината – нанесениот врз неа слој треба да остане на место, без да се разлее настрана.

Со користење на специјален 3D печатач, научниците најпрво нанесуваат мастило од сребрена боја што се суши на местото на нанесување. Потоа доаѓаат полупроводнички фотодиоди, а за нивно печатење се користат специјални полимери. Фотодиодите делуваат како обични рецептори за очи – тие ја претвораат светлината во електрична енергија.

Еден од авторите на пронајдокот, Мајкл Макалпин, вели дека 25% ефикасноста постигната како резултат на оваа технологија е пријатно изненадување за истражувачите. Во подоцнежна фаза, научниците имаат намера да отпечатат на полусферична површина мек материјал, сличен на механичките својства на контактната леќа.

Друг приоритет на тимот на McAlpine Group е минијатуризацијата и поедноставувањето на вештачкиот дизајн на очите. Само тогаш може да се разгледа имплантирањето на отпечатокот во вистинско око. Претходно, истиот тим успешно експериментирал со отпечаток на слушни органи, кожа и зглобови.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail