Ова е најдолгиот збор во светската историја и литература, има 172 букви

Ova-e-najdolgiot-zbor-vo-svetskata-istorija-i-literatura-ima-172-bukvi.jpg

Ова е најдолгиот збор во светската историја и литература, има 172 букви

Грчкиот јазик е еден од најдревните говорени и пишани јазици во светската историја (и покрај очигледните промени низ вековите). Така, на древнохеленскиот јазик му припаѓа и најдолгиот збор.

Тој има 172 букви, 78 слогови и се наоѓа во поемата „Женско собрание“ (Ekklesiazousai) од Аристофан, од 392 г. пред Христа. Зборот на старогрчки јазик се изговара:

„Лопадо­темако­селако­галео­кранио­леипсано­дрим­хyпо­триммато­силпхио­карабо­мелито­катакекy­мено­кикл­епи­коссyпхо­пхатто­перистер­алектрyон­опте­кепхаллио­кигкло­пелеио­лагоио­сираио­бапхе­трагано­птерyгон“ (λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων).

Извор: vistina.com.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail