Ова се 10-те најразвиени економии во светот?

oslo-norway.jpg

Извештајот претставен на Светскиот економски форум, сепак, покажа кои се десетте светски економски сили, кои се наоѓаат во најзабележлив раст:

1. Норвешка
2. Луксембург
3. Швајцарија
4. Исланд
5. Данска
6. Шведска
7. Холандија
8. Австралија
9. Нов Зеланд
10. Австрија

Норвешка ја предводи листата на најдобри светски економии, откако евалуацијата се базира на нивната ефикасност во справувањето со клучни фактори како сиромаштијата, животната средина и јавниот долг.

Првото место на Норвешка се должи на високиот животен стандард во земјата и ефикасната социјална заштита. Генерално земјите од Северна Европа доминираат во скалата на 10-те најразвиени земји од економска гледна точка на глобално ниво.

Економиите на Луксембург и Швајцарија се водени од силниот економски раст и вработеност, висок животен стандард и релативно ниските јавни долгови.
Најдобри резултати по прашањето во последните пет години покажува Исланд. Следен со Данска, Шведска и Холандија, чии економии исто се карактеризираат со високи стандарди на живот и добра социјална заштита. Пласманот на Австралија и Нов Зеланд се должат на особено силната промоција на претприемништвото.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail