Ова се десет земји со најевтина работна сила – Плата 22 долари годишно

uganda.jpg

Многу е тешко да се најде некој кој е целосно задоволен од платата. Многу често луѓето мислат дека не добиваат доволно за работата што ја вршат. Меѓутоа, во земјите во развој има луѓе кои добиваат мал дел од она што ние го добиваме и тие треба да преживеат со овие пари. Во овие земји и цената на животот е многу пониска.

10. Малави, Источна Африка – 412 долари годишно

Како и со многу други земји во развој, економијата на Малави е од помош, особено од ММФ и други држави, кои го преземат финансирањето на земјата. Во однос на инвестициите Малави е една од најбезбедните дестинации во Африка. Работната сила е многу евтина годишно е 412 долари. Оваа плата е пониска дури и за жителите на Малави, но трошоците за живот тука исто така се многу ниски, особено во споредба со развиените земји.

9. Гвинеја-Бисао, Западна Африка – 372 долари годишно

Земјоделството е водечки сектор на економијата на земјата. Тука се одгледуваат риба и ореви и се во основата на извозот на земјата. Поради фактот дека 2/3 од населението живее во сиромаштија, платите се исто така ниски – за еден месец луѓето добиваат 30 долари и една кеса со ориз.

8. Венецуела, Јужна Америка

Венецуела – во една од најпознатите урбанизирани земји во регионот, поголемиот дел од населението живее во урбаните области, особено во главниот град – Каракас. Венецуела поседува огромни резерви на нафта, но тоа не и помогна на земјата да се справи со економските проблеми. Во моментов земјата страда од инфлација и повеќето од луѓето живеат во сиромаштија и покрај обилните резерви на нафта. Минималната плата тука е само 361 долари годишно.

7. Гамбија, Западна Африка – 317 долари годишно

Речиси 1/3 од населението на Гамбија живее под прагот на сиромаштијата. Економијата на земјата зависи од земјоделството, туризмот и риболовот. Во овие индустрии се зафатени најголем број луѓе. Минималната плата тука е само 0.13 долари на час, што е 317 долари годишно.

6. Танзанија – Источна Африка – 240 долари годишно

Танзанија е позната како дестинација за туристите кои ја сакаат дивината. Таа е земја во развој, па нема висок квалитет на инфраструктура каква што имаат развиените земји. Поради тоа не постојат идеални услови за водење бизнис. Трошоците за живот во земјата се многу ниски и голем дел од населението живее во сиромаштија. Минималната плата тука е 0.1 долари на час, а за месец се 20 долари.

5. Бангладеш, Јужна Азија – 228 долари годишно

Бангладеш често била жртва на природни катастрофи. Поголемиот дел од населението се занимава со земјоделство. Во исто време цената на живот е меѓу најниските во регионот. Минималната плата – 0.09 долари на час. Минимална исплата на месечно ниво е 19 долари, но тоа не важи за сите сектори. Во текстилната индустрија вработените добиваат 68 долари месечно.

4. Киргистан, Централна Азија – 181 долари годишно

Населението на земјата е околу 6 милиони луѓе. Киргистан е земја во која да се прави бизнис, не е толку лесно како што е потребно да се адаптирате на јазичната бариера, временските услови и теренот. Минимална плата за административни позиции е 14 долари месечно и 181 долари годишно

3. Куба, Латинска Америка – 108 долари годишно

Куба – една убава островска земја со неверојатна клима и прекрасна природа. Тука доаѓаат многу туристи, кои уживаат во посебна атмосфера на оваа земја. Неодамна, кубанските и американските односи се затоплија, но тоа може да значи дека американските компании ќе сакаат да се преселат бизнисот во Куба. Бенефитот од оваа одлука ќе е фактот дека минималната плата во земјата е многу ниска – 0,05 долари на час и 9 долари месечно. Тоа се основните вредности во регионот.

2. Грузија, Источна Европа – 96 долари годишно

Водење бизнис во Грузија може да биде прилично профитабилно, бидејќи минималната плата е исклучително ниска. Во приватниот сектор минималната плата е 8 долари месечно, што е само 0.05 долари на час. Државата сепак е најдобар работодавец, бидејќи плаќа минималната плата која ја дава е до 48 долари месечно. Некои извори велат дека во земјата може да се најде работна сила, која ќе работи за 0.24 долари на час, што е многу корисно за странски компании кои сакаат да се сместат таму.

1. Уганда Источна Африка – 22 долари годишно

Уганда е земја во развој, со население од 37,8 милиони луѓе. Бидејќи Уганда е британска колонија официјален јазик е англискиот. Во оваа земја најниски плати се од 0.01 долари на час. Тоа е 1,7 долари месечно и 22 долари годишно. Нивото на платите е многу ниско, особено во споредба со минималната плата во други земји. Трошоците за живот во Уганда се исто така многу ниски.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail