Ова се петте најплатени дејности во Македонија

denari-plata.jpg

Според последните податоци на Државниот завод за статистика, за просечната нето плата, можеме да дознаеме и кои дејности имаат највисоки плати. Знаеме дека живееме во кога технологијата брзо се равива, но сепак програмерите не се на првото место.

На првото место се наоѓа воздухопловството со 130,703 денари, потоа следува програмирање 75,546 денари, на третото место се најдоа дејности за изнајмување и давање под закуп, лизинг, 73,800 денари, спортски, забавни и рекреативни дејности се најдоа на четвртото место со 70, 293 денари и на последно место се телекомуникациите со 51,800 денари.

Имено, според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2018, изнесувала 25. 784 денари.

Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2018 година, во однос на декември 2017 година, изнесува 108.1. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (28.0 %), Уметност, забава и рекреација (24.3 %) и Рударство и вадење на камен (20.9 %).

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail