trichomonas_3.jpg

Гонореја, сифилис, или пак можеби кламидија? Всушност ниту едно од овие заболувања. Се чини дека на чело на сексуално преносливите болести застанува една дијагноза за која многумина од вас можеби не ни ја слушнале. Тоа е трихомоназата која ја имаат во просек 7-8 милиони луѓе годишно.

Трихомоназата е предизвикана од паразит наречен Trichomonas vaginalis. Најчестите нејзини симптоми вклучуваат чешање, непријатност при мокрење, непријатна миризба, болка за време на секс. За жал, една студија спроведена меѓу американските жени открива дека цели 65% од нив ги сметаат овие симптоми за сериозни, а тие имаат само привремена непријатност, која брзо ќе исчезне, пренесуваат од jenite.

Како и повеќето сексуално преносливи инфекции и трихомоназата секогаш пројавува симптоми. Тоа значи дека без да сте свесни, може да сте преносител и да го заразите сексуалниот партнер. Во ретки случаи сексуално неактивните млади девојки исто така би можеле да развијат непријатна инфекција, како последица на лоша интимна хигиена и загадување. Научниците се уште не стигнале до едногласен одговор на прашањето зошто трихомоназата почесто се јавува кај жени отколку кај мажи.

Добрата вест е дека третманот на трихомоназа е брз и безболен. Доколку почувствувате дури и еден од наведените симптоми, во никој случај не одложувајте посета кај гинеколог. Задолжително ви следи терапија и кај двајцата партнери. За тоа време е пожелно да се избегнуваат сексуални контакти.

Во отсуство на соодветно и навремено лекување трихомоназата, слично на габите, може да влијае на органите на половиот систем. Кај бремените жени би можела да доведе до предвремено породување, како последица на работи за пукнат околоплоден меур. Кај мажите, пак, најчесто предизвикува воспаление на простатата.

За да ги избегнете овие страшни последици треба едноставно да не ги заборавате профилактичните прегледи кај гинеколог два пати годишно.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail