Оваа задача не можеле ни да ја решат студенти на Хардвар, ќе можете ли вие?

bb89f8f67af53b9b40e4e138b3ce3d0a-768x512.jpg

Повеќе од 50% од познатите Американски факултети не успеале да ја  рашат оваа едноставна задача.

Бејзбол палката и топката заедно чинат 1.10 долари. Палката чини еден долар повеќе од топката. Колку чини топката?

Како што пренесува Business Insider повеќе од 50% од студентите дале погрешен одговор.

„Во вашиот ум сте си замислиле број. Тој број е 10, 10 центи. Ако топката чини 10 центи, тогаш заедно би чинеле 1,20долари, а не 1.10. Точниот одговор е 5 центи“.

Така да, топката чини 5 центи,палката е за долар поскапа од топката и чини 1 долар и 5 центи, а заедно чинат 1.10 долари

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail