Овие работници фалат во Европа – Платите се над 60 илјади евра годишно

IT-leadership.jpg

Според некои проценки на ЕУ, до 2020 година на пазарот ќе фалат над 750.000 кадри.

Тоа ќе биде само за подрачјето на ЕУ. Во Хрватска до 2020 година ќе се вработат дури 5000 луѓе во овој сектор.

Тие ќе можат да бираат каде ќе работат затоа што и онака платите се двојно поголеми од просекот во земјата.

Во топ 5 европски земји кои најдобро ги плаќаат програмерите се Ирска со 66.500 долари, Британија 70.500, Данска 75.700, Норвешка 86.000 и Швајцарија со 90.500 долари.

Се предвидува дека во иднина ИТ стручњаците уште повеќе ќе бидат ценети и барани.

Тоа ќе биде само за подрачјето на ЕУ. Во Хрватска до 2020 година ќе се вработат дури 5000 луѓе во овој сектор.

Тие ќе можат да бираат каде ќе работат затоа што и онака платите се двојно поголеми од просекот во земјата.

Во топ 5 европски земји кои најдобро ги плаќаат програмерите се Ирска со 66.500 долари, Британија 70.500, Данска 75.700, Норвешка 86.000 и Швајцарија со 90.500 долари.

Се предвидува дека во иднина ИТ стручњаците уште повеќе ќе бидат ценети и барани.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail