Овие земји исчезнуваат

population-decilne.jpg

Десет земји кои бележат најголем пад на бројот на жители во светот се од Источна Европа, меѓу кои е и Србија, а се проценува дека нивната популација ќе се намали за повеќе од 15% до 2050 година. Уште повеќе загрижува тоа што најголем дел од земјите одбиваат да размислуваат за решенија за забавување на претстојната демографска катастрофа, пренесува Bizlife.

https://studenti.mk/konkursi-2018-2019/

Како што наведуваат од Обединетите нации, меѓу десетте земји во кои се забележува најголем пад на бројот на жители се Бугарија, Молдавија, Летонија, Украина, Хрватска, Романија, Србија, Полска и Унгарија. На таа листа предничи Бугарија и се очекува дека бројот на жители во земјата ќе се намали од 7 милиони во 2017 година на 5,4 милиони во 2050 година, односно за 23%.

Се наведува и дека бројот на жители во Србија ќе се намали за 15%, во Хрватска за 17%, а во Украина за 18% до 2050 година. Од 1989 година бројот на жители во најмалку 11 земји е намален за повеќе од 10%, вклучувајќи ја Летонија (27%), Литванија (23%), Бугарија и БиХ (по 21%). На падот на популацијата влијаат три фактори: намалувањето на стапката на фертилитетот, масовната емигграција и релативно високата стапка на смртност.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail
Top