Пет фотографии кои не треба да се најдат на интернет

Pet-fotografii-koi-ne-treba-da-se-najdat-na-internet.jpeg

Пет фотографии кои не треба да се најдат на интернет

Доколку сакате да се заштитите себеси и своите најблиски, треба да се воздржите од објавување на одредени фотографии на социјалните мрежи.

1. Карта за влез во авион
Инстаграм е полн со фотографии од пасоши и патници кои сакаат да го снимаат секој дел од своето патување на таа социјална мрежа. Избегнете го ова, особено ако имате јавен или приватен профил со голем број непознати следбеници што ги прифаќате на Инстаграм.Картата за влез во авион содржи информации за вашата дестинација и точниот датум на поаѓање, односно враќањето од патувањето, а тоа се токму информациите што провалниците ги сакаат и ги бараат на социјалните мрежи. Истото важи и за хакерите кои можат да пристапат до вашиот телефонски број, датумот на раѓање или информациите за пасошот врз основа на кодот за резервација (PNR).

https://www.instagram.com/p/BM8jkxThexS/?utm_source=ig_embed

2. Било какви фотографии поврзани со финансиската состојба
Паричник, кредитни картички, извод од банка или банкомат, каква било информација поврзана со вашата финансиска состојба, никогаш не треба да ја има на фотографиите, а понекогаш (случајно или намерно) се наоѓа на нив.

3. Деловна е-пошта
На социјалните мрежи, честопати може да наидете на разни „screenshots“ (слики од екранот) на лична комуникација што луѓето ги објавуваат за да ги насмеат следбениците со печатна грешка или смешен коментар.
Избегнувајте објавување „слики од екранот“ на деловна е-пошта за да избегнете случајно откривање на некои важни информации што мора да останат доверливи. Запомнете дека ова ги вклучува личните адреси за е-пошта на вашите колеги или соработници.

4. Документи
Не е важно дали станува збор за лични документи или, на пример, судски одлуки, извадоци од земјиште и разни документи од овој вид – никогаш не објавувајте ги на социјалните мрежи. Луѓето имаат навика да го прават ова кога ќе побараат совет и не го сфаќаат тоа со откривање на информации што немаат место на Интернет.

5. Фотографии на деца (не ваши)
Никогаш не објавувајте фотографии од туѓи малолетни деца без дозвола на нивните родители или старатели. Повеќето родители сакаат да имаат целосна контрола над ова, со целосни права, особено кога станува збор за бебиња и мали деца. Интернетот е полн со предатори и затоа мора да бидете претпазливи кога објавувате вакви фотографии.

Извор: kurir.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail