Планетата Земја губи растенија, животни и вода за пиење и тоа забрзано

Планетата Земја губи растенија, животни и вода за пиење и тоа забрзано, заклучок е тоа на четири научни извештаи на ОН за биолошката разновидност.

Научниците кои се состанаа во Колумбија денес објавија извештаи за состојбата на растенијата и животинскиот свет за американскиот континент, Европа и Централна Азија, Африка и регионот Азија-Пацифик. По тригодишно истражување, заклучокот е алармантен, бидејќи ситуацијата е далеку од добра.

Loading…
Претседателот на истражувачкиот тим, Роберт Вотсон, кажа дека работата не е посветена само на живите суштества, туку и да ја одржи Земјата погодна за луѓето, бидејќи нашиот вид се потпира на биолошката разновидност за храна, вода за пиење и здравје.

“Сегашната состојба е загрижувачка и заканувачка кога станува збор за благосостојбата низ целиот свет, а на долг рок сме поткопани од недостигот од храна и вода”, изјави Вотсон во интервјуто.

 

Според него, она што ни се случува е последица на се повеќе богат и населен свет. Научниците велат дека луѓето имаат потреба од повеќе храна, повеќе вода, повеќе енергија и повеќе земја и начинот на кој општеството се обидува да го обезбеди тоа се одрази на растенијата и животинскиот свет и состојбата на планетата.

“Важните живеалишта се поделени, странски видови преплавија многу места, хемиски оштетувања на растенијата и животните, црви и молци кои го отстрануваат загаденото исчезнуваат, а во океаните и морето исчезнуваат премногу риби”, вели Вотсон.

“Некои видови се загрозени од исчезнување, други се помалку и повеќе осамени од денешниот природен свет. Дали луѓето имаат право да ги донесат до исчезнување”, додаде тој.

Како што рече, климатските промени предизвикани од човекот и глобалното затоплување наскоро ќе влијаат врз биолошката разновидност, како и сите други проблеми заедно. Извештаите предвидуваат дека ако сегашните трендови продолжат на американскиот континент до 2050 година, тие ќе бидат 15 проценти помалку растенија и животни отколку што се има сега.

Во Азија до 2048 нема да има повеќе риба за комерцијален риболов, а Африка би можела да изгуби половина од некои видови птици и цицачи до 2100 година. Повеќе од една четвртина од видовите што живеат само во Европа е загрозена и се закануваат со истребување.

Вотсон вели дека нашата иднина е мрачна ако општеството не се промени, но тоа е можно.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail