По еден лекар дневно го напуша Косово

medecina.jpg

Лекарската комора на Косово, Синдикатот на здравство и косовските пратеници изразија загриженост поради фактот дека околу 90 лекари во последните три месеци го напуштиле Косово, како и поради тоа што таа појава добива се пошироки размери.

Здравствените работници сметаат дека доколку не се преземат итни мерки, Косово набрзо може да се соочи со проблем на недоволен број лекари, објавуваат приштинските медиуми.

Членот на парламентарната Комисија за здравство д-р Хаџи Авдуљи оценува дека таквата ситуација е резултат на лошото управување со здравствениот систем, пренесува Радио телевизија Црна Гора.

– Иако имаме најмал број лекари, лекарите немаат работа. Тоа покажува дека ние не знаеме кои лекари ни се потребни, кои специјализации треба да се одобрат, а тоа нас не чини многу поради губењето на голем потенцијал млади лекари, но и поради тоа што највиталниот дел на општеството бега, изјави тој.

Претседателот на косовската лекарска комора д-р Пљеурат Сејдиу оцени дека доколку продолжи ваквиот тренд на заминување лекари, тоа ќе има лоши последици за земјата, како и дека појавата поприма загрижувачки размери.

– Ова е исклучително загрижувачки, и тоа без оглед на сите пречки за слободно патување и се плашам дека дојдовме до тоа по еден лекар дневно да го напушта Косово, истакна Сејдиу.

– Доколку институциите во земјата не почнат сериозно да работат на решавање на тој проблем, Косово ќе има сериозни проблеми, смета претседателот на Синдикатот на здравство на Косово Блерим Сула.

Претставник на Министерството за здравство на Косово изрази надеж дека нацрт-законот кој гарантира зголемување на платите на здравствените работници кој го усвои Владата ќе ја подобри состојбата и ќе го зајакне достоинството на здравствените работници.

МИА

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail