Погледнете какви ѕверови направила радијацијата – Волците од Чернобил влеваат страв во коски

volci-640x360.jpg

Чудно е тоа како нуклеарната катастрофа не направила пустош,  дивината е преполна со волци. И по три децении од нуклеарната катастрофа која го погоди Чернобил, а последиците се уште се чувствуваат.

Многу земји се изложени на радиоактивно влијание но Украина убедливо најлошо помина. Животот на луѓето повеќе нема да биде ист но ни на животните. Тие, исто така претрпеле сериозни физички, но и психолошки промени.

На украинската страна постои „забранета зона“ каде биле поставени камери кои снимаат досега невидени волци кои се наоѓаат во контаминираното подрачје.

Повеќето жители кои живееле на загрозените подрачја  се префрлени или побегнале во некои други земји, меѓутоа, животните останале и биле приморани да дишат радиоактивни честици.

На самиот врв од еко-ссотавот е волкот. Гласините за чернобилските волци ги има насекаде, но со факти не се подржани. Затоа научниците решиле да ги проучат токму нив.

Нив ги зачуди тоа што на вакво опасно подрачје има полно волци. Како тие животни се снаоѓаат со радиоактивно влијание и дали доаѓаат до неконтраминираните зони или тука живеат? Дали се болни или здрави?

Но останува чудно тоа што нуклеарната катастрофа не направила целосен пустош.

Погледнете:

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail