children-going-to-school-around-the-world-51.jpg

Според УНЕСКО напредокот на поврзувањето на децата и училиштата бележи пад изминативе години. Областите кои немаат соодветни патишта до училиштата често се поплавени, што уште повеќе го отежнува процесот. Опасните рути се една од најчестите причини поради кои децата се одлучуваат да престанат со школувањето.

Многу деца низ светот секојдневно поминуваат исклучително тешки и опасни патеки, се со цел да стекнат поголемо образование. Погледете ги овие фотографии на кои дечиња макотрпно се обидуваат да стигнат до училишните клупи.

За да стигнат до училиште, учениците од местото Гулу, во Кина потребно е 5 часа да поминуваат низ планина по пат широк само 30 сантиметри.

children-going-to-school-around-the-world-56
children-going-to-school-around-the-world-29

Во селото Занг во Јужна Кина, децата користат дрвени скали.

children-going-to-school-around-the-world-25

children-going-to-school-around-the-world-26

Пат до ученичкиот Интернат низ Хималаите

children-going-to-school-around-the-world-51

4. Во Индонезија децата поминуваат низ небезбеден висечки мост за да стигнат до своето училиште

children-going-to-school-around-the-world-35

children-going-to-school-around-the-world-49

Децата поминуваат по 800 метри на сајла висока од 400 метри над реката Рио Негро во Колумбија за да стигнат до своето училиште

children-going-to-school-around-the-world-50

children-going-to-school-around-the-world-57

Во Риау, Индонезија децата со кану одат во училиште

children-going-to-school-around-the-world-21

Некои деца во Индија, одат низ прашума, преку мост од корени од дрво

children-going-to-school-around-the-world-61

Во Мијанмар јавањето на бивол е едно од одновните превозни средства на децата за да  стигнат до училиште

children-going-to-school-around-the-world-24

Стариот небезбеден мост во Џингуан во Кина е единствениот пат за некои деца до нивното училиште

children-going-to-school-around-the-world-31

Во Шри Ланка учениците поминуваат преку даска

children-going-to-school-around-the-world-37

Запрежно возило се користи за превоз на ученици во училиштетот во Ну Делхи во Индија

children-going-to-school-around-the-world-55

Учениците од провинцијата Ризал на Филипините, до училиште доаѓаат со помош на надувани гуми

children-going-to-school-around-the-world-53

children-going-to-school-around-the-world-42

A, vi? Kako vi putujete u školu? Tramvajem, autom, busom ili pješice…

Šaljite nam slike svojih putovanja do škole. Sve vaše slike objavit ćemo u zasebnoj fotogaleriji na našem portalu.

ucilista3

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail