Поволности на студентите во Словенија

Studenti-hrana.png

Домашните и странските студенти уживаат многу поволности во Словенија. Имено, тие имаат право на субвенција за храна и превоз и можат да исполнат други попусти за студенти.

Субвенционирана исхрана

Студентите се хранат поевтино во Словенија. Имено, секој студентски оброк се состои од субвенциониран дел – вредноста на субвенцијата е 2, 69 евра. Субвенцијата за храна студентите ја користат во облик на т.н бонови и може да користат два бона на ден.

Студентите јадат не само во мензите туку и во рестораните кои вклучуваат главно јадење, месо, чаша вода, овошје и супа.

Субвенциониран превоз

Попустот на превозот на студенти е за студенти чии сместување се наоѓа најмалку 2 часа од местото на студирање.

Утринска рекреација

Редовните студенти морат да ги исполнуваат своите утрински обврски за да можат успешно да ги завршат студиите, а освен тоа може да се занимиваат и со факултет. На располагање имаат разни спортски активности.

Користење на библиотеката и студентски попусти

Студентите може да ја користат библиотеката, имаат попуст на картите за театар, музеј, изложби, разни случувања, манифестации, концерти.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail