Правен факултет ги обучува средношколците за социјално претприемништво

1.jpg

Правниот факултет на УГД организира серија предавања на тема „Социјално претприемништво“, наменети за средношколците од регионот. На првата работилница учествуваа средношколци од СОУ „Славчо Стојменски“ и Коле Нехтенин“ во Штип, како и од СОУ „Љупчо Сантов“ во Кочани.

– Нашата замисла е да ги отвориме вратите на факултетот за средношколците да бидат подобро запознаени со тоа што се изучува овде, дека не изучуваме само она што е предметна програма на Правен, туку сме во тек со сите актуелни збиднувања и случувања кои можат да им бидат од интерес. Оваа прва работилница е поврзана со социјалното претприемништво, а наредната недела работилницата со средношколците ќе биде на тема „Слободата на говор и говорот на омраза“, каде е тенка линијата. Оваа тема е исто така актуелна и интересна, да знаат учениците со кои акти можат да ги повредат чувствата на своите сокласници, другарида ги разликуваат институтите на говор на омраза – изјави деканката на Правен факултет, проф. д-р Олга Кошевалиска.

– Постои една синтагма која вели: „Дај ми риба“, а друга вели: „Научи ме да ловам риба“. Нашиот систем на социјална заштита во континуитет уште од комунистичката ера е димензиониран да ги научи луѓето да добиваат риба, односно да добиваат социјална помош директно од државата. Системот, концептот на социјално претприемништво ги учи социјално ранливите групи на кои е фокусиран сами преку инволвирање на пазарот на трудот, врз основа на принципите на пазарната економија да формираат успешни компании и преку нив да излезат од рамките на таа социјална ранливост односно да се интегрираат и социјализираат во општеството. Ние денес работиме со млади луѓе, средношколци и студенти од прва година, кои ќе бидат обучувани на оваа тема. Работилницата е на тема „Социјално претприемништво“, затоа што сметаме дека идејата за претприемништво, односно основните принципи за функционирање на вакви претпријатија и идејата дека можеме да изградиме функционално пазарно општество треба да се всади уште од најрана возраст. Тука секако се средношколците како група која доволно критички размислува и доволно се млади за да можат кај нив да бидат поставени фундаментите на ваквото социјално претприемништво – изјави проф. д-р Страшко Стојановски.

Во реализирањето на работилницата активно е вклучена и Сања Манчева, поранешна студентка на Правен факултет и претседател на Здружението „Кокреатор“. Таа е одличен пример за успешна соработка на Правниот факултет со студентите кои излегле од неговите амфитеатри.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail