Претстава од класата на Мето Јовановски – Универзитет ЕФТА Скопје

1-Medium-6.jpg

По повод 27-ми март – Светскиот ден на театарот, во Свети Николе започна нов Меѓународен театарски фестивал „Билазора“.

Денес граѓаните на Свети Николе проследија претстава од класата на Мето Јовановски од Универзитетот ЕФТА – Скопје, со кој МСУ има склучено договор за соработка.

Иницијатор и организатор на фестивалот е Институтот за култура и уметност при Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ од Свети Николе. Фестивалот е замислен и ќе се реализира како театар во куфер, односно мобилен театар, и ќе трае до 7-ми април оваа година.

Фестивалот го носи името „Билазора“ според истоимениот археолошки локалитет во Овче Поле, во непосредна близина на Свети Николе. Директор на фестивалот е Христо Петрески, а селектор е Трајче Кацаров.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail