Приказната за двата волка: Се чита 20 секунди, а поуката останува вечно!

volk.jpg

Седел еднаш одамна еден стар Индијанец и неговиот млад внук пред нивниот вигвам.

Дедото се обидувал што повеќе мудрост и знаење да му пренесе на внукот и така да го подготви за животот кој е пред него. Затоа и му ја раскажал оваа приказна.

-Во секој човек се одвива непрекината битка. Тоа е затоа што во нас живеат два волка“, почна мудриот Индијанец.

-Како тоа два волка?, прашал внукот.
-Едниот е лош! Тоа се стравот, гневот, љубомората, лажната гордост, негативноста, алчноста, егото, но и сожалувањето, самобендисаноста, самосожалувањето и вината.

Но, постои и Добриот волк!  Тоа се радоста, спокојот, љубовта, надежта, ведрината, добрината, сочувствителноста, великодушноста, вистината и вербата“, го подучувал Индијанецот својот внук.

-И кој волк победува?“, прашал внукот без здив.
-Тој кој повеќе го храниш“, кратко одговорил мудриот дедо.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail