Прилеп доби 44 болнички кревети и медицинска опрема

Direktor-i-gradonachalnik-Prilep.jpg

Вкупно 44 електрични болнички кревети и дополнителна медицинска опрема доби градската болница „Борка Талески“ од Прилеп во рамки на хуманитарната донација од меѓународните организации „Пламен на Мирот“ од ВиенаСуверен болнички ред “Св. Јован од Ерусалим” (Sovereign Hospitaller Order of St. John of Jerusalem), Ротари клубот „Прилеп“ од Прилеп и Лајонс клубот „Вардар“ од Скопје.

Донацијата е вредна околу 40 илјади евра, а во име на болницата ја прими директорот Драган Богоески.

„Кревети недостасуваат секогаш и затоа оваа донација е многу корисна за нашата болница. Посебно во одделенијата каде што има потреба од тоа пациентите да се наместат согласно одредена позиција. Станува збор за електрични болнички кревети“, рече д-р Богоески.

За градоначалникот на Прилеп,Илија Јовановски,оваа хуманитарна акција ќе има најголеми ефекти за хоспитализираните пациенти.

„Раководствотонаболницатасесоочувасонизапроблеми и успевадаобезбединепреченаработа и квалитетназдравственазаштитанапациентите. Условитевоболницатасепакнесенапосакуванотониво.Оттука,значењетонадонацијата е уштепоголемо. Престојотнапациентитеќеимбидепопријатен, хигиенатаќебиденаповисокониво, а трошоцитекоиштобилепланиранизаоваанамена, раководниоттимќегипренамени и задругиприоритети.Организаторитенаоваахуманитарнадонацијасесогодинипријателинаприлепскатаболница. Затоауштееднашблагодарамштовофокусотнанивнитеакции е секогашприлепскатаболница, еднаоднајвиталнитеустановивоградот“, рече градоначалникот на Прилеп, Јовановски.

Во име на меѓународната организација „Пламен на мирот“ се обрати претседателот Никола Блајбершник.

„Уште истиот момент, заедно со секретарот на локалната организација Пламен на мирот во Македонија, Жан Станоевски, одлучивме да се вклучиме во реализација на проектот преку нејзино прифаќање и транспорт до болницата во Прилеп. Притоа, добивме огромна помош од спонзори и помагатели за покривање на трошоците за успешно реализирање на целокупната операција“, рече Блајбершник при денешното доделување на креветите во градската болница.

Проектот за донирање на електрични болнички кревети почна уште во декември 2017 година, кога Суверениот болнички ред „Св. Јован од Ерусалим“ најавил дека има контингент користени болнички кревети од болница „Св. Џорџ“ од Лондон.

Хуманитарната акцијата за донирање на кревети во болницата ја спровеле сите фирми од групацијата НОВОМАТИК, компаниите CSConstan, Kuehne+ Nagel (Кине Нагел), Агенцијата за односи со јавност Чептер 4 Македонија, Лајонс клубот „Вардар“ и Ротари клубот „Прилеп“.

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail