Професор кој добил Нобелова награда, финанситее ги поделил на студентите

university_1554108042.jpg

Професорот Георги Смит одлучил парите од Нобеловата награда да ги додели на студентите.

Горги Смит предава биологија и хемија на еден факултет, а во ноември 2019 година доби Нобелова награда за хемија.

Наградата со себе донела износ од 25 илјади долари. Но, професрот не сакал парите да ги задржи за себе туку донел одлука за креирање на фондација за да можат полесно да учат.

Со други зборови, парите ги дал на студентите и така им овозможил безгрижно студирање. Некои биле изненадени што професорот направил фондација за студентите на уметничките насоки.

Универзитетот „Missouri“ е многу благодарен на 77 годишниот професор, па одлучиле да донираат 300 илјада за фондацијата.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail