Промоција на книгата „КОВИД 19 И БЕЗБЕДНОСТА, РЕГИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИЦИ И НОВИ ДРЖАВНИ АКТЕРИ“

Promocija-na-knigata-KOVID-19-I-BEZBEDNOSTA-REGIONALNI-PREDIZVICI-I-NOVI-DRZAVNI-AKTERI.png

Промоција на книгата „КОВИД 19 И БЕЗБЕДНОСТА, РЕГИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИЦИ И НОВИ ДРЖАВНИ АКТЕРИ“

Во рамки на честувањето на патрониот празник на УКЛО  промовирана е книгата „КОВИД 19 И БЕЗБЕДНОСТА, РЕГИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИЦИ И НОВИ ДРЖАВНИ АКТЕРИ“  од професорите Марјан Ѓуровски од Факултетот за безбедност-Скопје, Татјана Дронзина од Софискиот Универзитет и Драган Ѓукановиќ од Белградскиот Универзитет.

Станува збор електронско издание на УКЛО и Фондацијата „Конрад Аденауер“ од СР Германија.

Во својство на промотор, ректорот проф. д-р Сашо Коруновски истакна дека студијата прави анализа  на влијанието на Covid-19  во Република Северна Македонија,  Република Србија и Република Бугарија, како и регионалните безбедносни предизвици и соработка, со осврт на појавата на новите државни актери во меѓународните односи и геополитиката во услови на криза, заедно со  можноста за поттикнување на подобра регионална соработка.

Меѓу актуелните теми во публикацијата е и справувањето со хибридните закани и лажни вести за време на Ковид -19 како потенцијална безбедносна закана и ризик по стабилноста во Регионот.

Промоцијата се одржа на 2.12.2020 година, по електронски пат.

Извор: УКЛО

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail