Проверете дали би го положиле приемниот испит на Харвард од 1869 година

kamp-harvard-univerziteta.jpg

Ако мислите дека сте надпросечно интелегентни мора да се тестирате.

На приемен испит во далечната 1869 година се нашла и оваа задача од математика.

Човек купил часовник, синџир и приврзок за 216 долари. Часовникот и приврзокот вредат заедно три пати повеќе од синџирот, а синџирот и приврзокот вредат колку половина часовник. Колку поединечно чинат, часовникот, синџирот и привезокот?

Дали можете да ја решите ова задача?

Решението е во видеото, но пред да го видите обидете се само да дојдете до решението.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail