Првиот уписен рок на словенечките универзитети почнува на 12 февруари, не го пропуштајте!

figure1.jpg

Приемот на пријавите за првиот уписен рок на универзитетите и вишите школи во Словенија почнува на 12 февруари. Доколку се подготвувате да станете студент оваа студиска година, овој текст е наменет за вас.

Процесот на приемот на словенечките образовни институции трае долго: по правило тој почнува во февруари, а некогаш тој трае до септември, односно во неколку рокови. Треба да напоменеме дека најдобрите места ќе бидат пополнети уште во првиот уписен рок.

Доколку се премислувате, можете да дојдете во ситуација сите места предвидени за програмата на која сакате да се запишете да се веќе пополнети. Во тој случај ќе морате да се запишете во следниот рок и да избирате меѓу програмите кои останале непополнети, а тоа сценарио не е секогаш прифатливо доколку сте имале желба за одредена струка и не сте подготвени на компромиси. Освен тоа, одредени универзитети може да бидат ограничени само на првиот рок и во тој случај ќе морате да чекате една година за повторно да се пријавите.

Зошто да трошите толку време ако можете се да подготвите на време, а со тоа мирно да чекате на почетокот на студиите?

Кандидатите често погрешно мислат дека пријавувањето за упис е можно дури по добивањето на документите за предходното образование (свидителства, диплома за матура) и на тој начин губат драгоцено време.

Го напоменуваме следното: за да го „зафатите“ местото во првиот рок,  доволно е само да имате правилно исполнета пријава и документите кои ги имате кај вас. Потврдата за завршено образование и резултатите од последните испити се даваат дури тогаш кога ќе ги добиете, односно во јуни или во јули.

Од стучњаците на 2ТМ можете да добиете детални информации за роковите за уписот на различните факултети во Словенија во 2019 година. Можете и да добиете совет на кое било ваше прашање поврзано со уписот на идните студии.

Она што е многу важно: во 2ТМ ќе ви помогнат да ја изберете најсоодветната студиска програма според вашите интереси, желби и нивото на знаења.

Нашите стручњаци ќе ја преземат работата со целата потребна документација во процесот на уписот, што значи дека нема да доцните со нејзиното предавање. Таквиот индивидуален пристап ќе ви овозможи 100% упис на саканата студиска програма.

Ќе се согласите дека е убаво чувствотода го изберете местото на вашето понатамошно образование, да ги подмирите сите формалности и без нервози да зачекорите во следната етапа на животот.

За информации околу студентските програми и можностите за студирање во Словенија пишете ни на [email protected]или на нашата Facebook страна.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail