Првото утринско кафе не пијте го пред 9 часот

kafe777.jpg

Кафето не треба да се пие пред 9 часот, открива неврологот од Универзитетот за здравствени науки, Стивен Милер.

Ова се објаснува со фактот дека помеѓу 8:00 и 9:00 часот нивото на кортизол во крвта е доста високо. Кортизолот е хормон за стрес кој ја стимулира активноста на телото во будењето и го разбудува.

Стивен Милер препорачува утринското кафе да се пие барем 90 минути по будењето. Се зема предвид дека тој советува будењето да биде околу 8 часот.

„Кафе наутро е најдобро да се пие помеѓу 9:30 и 11:30 кога нивото на кортизол во крвта е ниско“, вели научникоте. Тој објаснува дека телото потоа може полесно да го обработи кофеинскиот стимуланс и истакнува уште еден факт што малкумина го знаат, лицето кое инјектира кафе во телото додека природниот хормон кортизол се уште работи, може да развие отпорност на кофеин.

Кафето го намалува производството на кортизол и ја намалува енергијата. Како резултат на тоа, телото не работи правилно, па затоа бара повеќе кофеин. Ако станете рано наутро пред 8 часот, нивото на кортизол се зголемува порано.

Ако подоцна станеме, нивото на кортизол се зголемува подоцна. Сите се согласуваат дека кафето не треба да се пие доцна во вечерните часови, бидејќи може да го прекине сонот во рок од шест часа по консумирањето, иако врвот на активноста е околу половина час по пиењето.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail