Русите се подготвуваат за … Венера !

mes.jpg

Сојузната агенција за научни организации во Русија, заедно со Институтот за вселенски истражувања РАС, развива сеопфатна програма за создавање на меѓупланетарна станица на Венера.

На оваа теме веќе е одржан првиот состанок со научниците на проектот Венера-Д. Развојот на програмата е во рана фаза.

Официјалните рокови ќе бидат објавени откако ќе бидат прифатени документите и програмата е завршена. Мисијата на Венера-Д ќе се состои од орбитална и спуштачка апаратура.

Паѓачката единица ќе пренесува информации 24 часа. Орбитирачкиот апарат мора да работи најмалку три години, а падот ќна површината на Венера ќе биде извршен за два часа. Нивното лансирање од Земјата со ракетата Ангара-А5 ќе биде возможно во 2026-2027 година.

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail