САД и Австралија имаат подеднакво голема територија: Колку погрешно ги гледаме земјите низ светот?

saddd-1.jpg

Сите ние имаме одредени сфаќања и замисли за тоа како изгледаат земјите во светот. Но, што ако тие сфаќања само нè залажувале?

Да направиме неколку промени:

Ова е вистинската големина на Гренланд:

gr

Како би изгледала Австралија ако е на местото на Русија и Европа?

rusija

rusija1

Како би изгледал САД на местото на Австралија?

avstra

Се чини дека Мексико е прилично голема земја:

meksiko

И вистинската големина на Антарктикот

antartik

Која е вистинската големина на Русија?

rusijaaaaaa

Како се менува големината на Алјаска како се спушта поблиску до Екваторот:

ekvator

Кина на местото на Канада:

kanada

Индија споредена со САД и Русија:

sad-i-rusioja

Конго споредена со Европа и САД:

kongo

6-те најголеми земји во светот, наместени на Екваторот за споредба:

6

И уште неколку картографски проекции со кои експертите сакаат да прикажат пореалистична слика за светот во кој живееме:

Проекцијата Гал-Петерс

gal

Проекцијата Вагнер VI

vagner

Проекцијата на Гуд

gud

 

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail