Се помалку странски студенти во Америка

stu.jpg

Баш тогаш кога многу универзитети веруваат дека финансискиот хаос после рецесијата во 2008 година остана зад нив, кампуси низ целата земја се принудени на нови мерки за штедење, сето ова предизвикано од губење странски студенти.

 

На Рајт Стејт Универзитетот во Охају, професорите за хорни и туби повеќе не работат. Нема ниту истакнат плавачки тим.

На Канзас Стејту, часовите на италијански одат преку Римското царство.

А на Универзитетот Централна Мисириуја, Малскинер, двонеделниот список на кампуси оваа година се објавува само на интернет, со заштеда на 35.000 долари на печат.

Училиштата на Средниот запад се особено тешко погодени – многу од државните помалку познати универзитети се потпираат на школари на странски студенти кои генерално плаќаат повеќе. Мањак студенти следеа по децении на експлозивен пораст на бројот на странски студенти кои сега имаат милион на колеџи и обуки во САД и кои остваруваат приходи од 39 милијарди долари. Приливот на странски студенти започна да се одржува во 2016 година, делумно поради промени на условите во странство и поголем интерес за училиштата во Канада, Австралија и други земји каде што се зборува англиски

Кога Доналд Трамп беше избран за претседател на Америка, администраторите на колеџите велат дека неговата реторика и ограничен поглед на имиграцијата направиле САД да биде помалку интересен за странските студенти. Администрацијата на Трамп го следи процесот на доделување визи, го забранува патувањето од некои земји и им отежнува на странските студенти да останат во земјата кога дипломираат.

Наширко низ земјата, бројот на нови странски студенти, на просечното ниво, се намалил за 7 проценти во текот на септември, покажало испитувањето спроведно на 500 колеџи. Половина од кампусите кои учествувале во испитувањето пријавиле пад кај бројот на студенти. Училишните администратори кажуваат дека заради други причини е намален записот, се зголемува конкуренцијата на училиштата од други земји, намалување на школарина во Саудиска Арабија и Бразил, и кризата со валутите во Индија, која избила кога владата решила да ги замени старите банкноти со нови.

На Рајт Штајту,  штедењето се спроведува длабоко и широко. Мудискиот сервис за инвеститори за три подрачја го намали рејтинг Рејт Стејта поради значителен пад на бројот на учениците од меѓународните студенти, речиси 800 во изминатите две години.

Рајт Стејт одлучи да ги исклучи часовите од Италијански, Руски и Јапонски за штедење во буџетот.

Плејачкиот тим престанува да постои оваа пролет, иако петмина негови членови се натпреваруваа на зимските национални игри. На удар се и професорите хорни и туби.

“Ова е спорно прашање за многумина”, вели Џонс Ф. Томс, кој имал часови на хорот на Рајт Стајт и неодамна отишол на Универзитетот во Западна Вирџинија.

Труба и тромбон и понатаму имаат професори, но со губиток на хорн и цевка, дувачката секција на факултетот е преполовена.

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail