Се укинува народната музика – Отсега може да се слуша само класична

novi-sad.jpg

Жителите во Нови Сад нема да мора да одат во концертни сали за да уживаат во класичната музика, затоа што наскоро во автобусите на Јавниот градски сообраќаен превоз, ќе се слушаат делата на најголемите светски компзитори.

Класичната музика, освен во градските автобуси, ќе биде пуштана и во градинки, школи, книжарници и на фестивалите, а се во оквирот на акцијата „Класика секој ден“, фестивал на Дунавскиот сонат.

Целта на Дунавската соната е промовирање на класичната музика во секојдневните ситуации, а фестивалот ќе се обиде да собере што е можно поголем број на институции и невладини организации, да секој ден бар на еден час се пушта класична музика.

Здружението на граѓани на „Дунавска соната“ организатор на истоимениот фестивал на класичната музика, реализира проект на „Класика секој ден“, во оквирот кај јавните служби, организации и претпријатија, како и приватни компании, ќе биде овозможено да целосно бесплатно во своите простории се репродуцираат делата на класичната музика.

Предвидено е да во првата фаза на реализација соработка биде понудена од субјекти чии услуги секојдневно ги користат голем број на граѓани, како што се ЈГСП „Нови Сад“, сите градинки ПУ „Радосно детство“, сите приватни градинки во Нови Сад, сите угостителски објекти, државни и приватни школи и факултети, пишува порталот „Мој Нови Сад“.

Планот е да во другата фаза на проектот „Класика секој ден“, бидат вклучени домови на здравје, државни и приватни болници, лекарски ординации, книжари, трговски центри, јавни служби.

Соработката ќе се реализира така што Здружението на граѓани „Дунавска соната“ ќе обезбедат дискови со компзиција која на најдобар можен начин ќе овозможи на широката публика да ужива во најубавите делови на класичната музика.

Со тоа, се верува дека организаторите ќе го подигнат на едно ниво повисоко културниот и јавен простор. Плеј листата на композитори и композиции го сочинуваат стручни консултанти на фестивалот на класичната музика „Дунавска соната“.

Како здружението наведува целта на проектот е да Нови Сад стане прв град во Југоисточна Европа во кој класичната музика се слуша на сите јавни места и простори.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail