Седум совети како безбедно да купувате на Интернет

safe-online-shopping-e1544815227289.jpg

Сите што купуваат подароци во последен час често купуваат на Интернет. Со толку различни интернет-трговци и сервиси, не е изненадување дека покрај легалните и безбедни, се провлекуваат и некои помалку легални и несигурни. За овие празнични денови да уживате во безбедно купување, особено кога ќе има распродажби, ви нудиме краток водич за безбедно купување на Интернет

Купувајте на проверени веб-страници
Понекогап најдобрите понуди доаѓаат со сокриен злонамерен софтвер. Останете безбедни за време на онлајн шопингот – посетувајте само реномирани и сигурни веб локации. Проверете дали системот на следење на платениот износ е безбеден пред да ги внесете личните податоци. Веб адресите треба да започнуваат со „s“ – „https“ и покрај тоа да има знак на заклучен катанец, а апликациите преземајте ги само на официјалните продавници за апликации.

Проверувајте ги изводите од банка
Следете ги своите месечни извештаи од банка и прегледувајте ги своите купувања за да бидете сигурни дека не постојат непознати трошоци. Доколку забележите какви било трошоци кои не сте ги направиле, без оглед на тоа дали се големи или мали, веднаш обратете се во својата банка.

Информирајте се за најновите видови онлајн измами
Многу измами се појавуваат за време на празниците за да ја искористат добрата волја на луѓето. Битно е да препознаете кога некој се обидува да ги добие вашите лични податоци преку социјален инженеринг. Информирајте се за најчестите шеми на измами и социјалниот инженеринг како што е фишингот и како да ги избегнете.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail