Шест занимливости кои не сте ги знаеле за Нобелова награда

nobel_1570695829-768x768.jpg

Во оваа прилика ви откриваме шест занимливости кои можеби не сте ги знаеле за „Ноболова награда“.

  1. Сакате да добиете Нобелова награда? Ова се правилата

Мора да бидете живи за време на номинации. Ако сте номинирани, најверојатно нема ни да дознаете освен ако не победите. Секоја година има повеќе од 200 номинирани за разни награди, а само дел од нив влегуваат во тесниот круг. Името на кандидатите, како и оние кои влегле во потесниот избор се чуваат во тајност 50 години, со цел да се спречи лобирање во име на кандидатот.

  • Наградата за економија не е „Ноблова награда“

Со тестаментот на Алфредо Нобел утврдени се пет награди за физика, хемија, медицина, мир и книжевност. Меѓутоа, по повод 300 годишнината од постоење на Централна Банка во Шведска,во 1968 година почна да доделува награди финансирајќи достигнувањата во економските истражувања.

  • Махатам Ганди никогаш не добил „Нобелова награда“

Од 1937 година, индискиот водич Махатам Ганди е номиниран пет пати за награда.

Негова последна номинација пристигна неколку месеци пред неговиот атентнат во 1948 година.Во тој момент Нобеловиот одбор не доделил награда. Комисијата утврдила дека Ганди не оставил наследници кои може да ја земат награда. Па така, на никој не била доделаната награда за мир.

  • За Марија Кири, Нобеловата награда била семејна работа

Марија Кири во 1903 година стана првата жена која доби „Нобелова награда“ која заедно со сопругот беа добитници на награда за физика. Осум години подоцона, Марија доби втора Нобела награда и тоа на поле на хемија.

  • Првата жена на Алберт Ајнштајн, Милева Мариќ добила пари од неговата Нобела награда

Бракот меѓу физичарот Алберт Ајнштајн и неговата сопруга од самиот почеток не бил стабилен. Милева ги напуштиле студиите и се посветила на синовите. Ајнштајн во 1914 година го напуштил семејството и се преселил во Берлин, а Милева и синовите останале во Швајцарија. Подоцна тој започнал нова врска и побарал развод од Милева. По пет години успеале да се договорат и тој и ветил на Милева пари од Нобелова награда, па така таа можела да располага со тие пари. Кога Ајнштајн добил Нобелова награда во 1922 година, сите пари биле доделни на Милева.

6.Неколку луѓе одбиле да добијат Нобелова награда

Фрнацускиот филозоф и писател Жан Пол Старт добил Нобелова  награда за книжевност, но не ја прифатил. Во 1973 година комунистичкиот водич Ле Дук То заедно со државниот секретар на САД, Хенри Кисинџер добиле Нобелова награда за мир. Кисинцер ја одбил награда потнецирајќи дека вистинскиот мир се уште е не постигнат.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail